Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Дві тисячі людей отримали психологічну допомогу в межах проєкту «Підтримка сімей військовослужбовців»

23 квітня 2024 року, 13:28

У межах пілотного проєкту «Підтримка сімей військовослужбовців», що тривав понад 5 місяців, психологічну допомогу отримали дві тисячі людей. Пілотний проєкт проходив на базі Київського міського Центру гендерної рівності, запобігання та протидії насильству за підтримки UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення. Про це розповіла заступниця голови КМДА зі здійснення самоврядних повноважень та впровадження безбар’єрності Марина Хонда.

«Понад 2 000 членів родин Захисників і Захисниць стали учасниками пілотного проєкту «Підтримка сімей військовослужбовців». Люди приходили одні, парами, з дітьми різного віку. Несли проживання нового досвіду родини у звʼязку зі службою Захисника чи Захисниці в ЗСУ, зокрема щодо насильства у сім’ї. І йдеться не тільки про фізичне насильство з боку чоловіків, а й про те, що через напругу і потребу в психологічній допомозі раніше спокійна і терпляча мама чи бабуся можуть стати агресорами відносно дітей чи чоловіка», – зазначила Марина Хонда.

За її словами, понад 40% учасників та учасниць проєкту прийшли в очікуванні повернення рідних із фронту чи полону, 15% – зі складнощами адаптації після повернення рідних. Кожна п’ята людина звернулась, переживаючи втрату близьких, або ж дізналась про неї вже під час участі у проєкті.

«На жаль, робота в цьому напрямі не проводилась масово з 2014 року. Однак зараз ми не маємо права втрачати час. Понад 5 місяців 10 психологинь працювали з клієнтами очно й онлайн, у закритих і відкритих групах, а також індивідуально, за допомогою найрізноманітніших методик. Резюмуючи результат, ми вважаємо пілотний проєкт успішним, адже клієнти хочуть продовжувати роботу з психологом», – сказала Марина Хонда.

За словами директорки Київського міського Центру гендерної рівності, запобігання та протидії насильству Тетяни Зотової, серед учасників проєкту 60% жінок, 15% чоловіків, 15% пар і 10% підлітків.

«Пілотний проєкт – це завжди ініціатива, що має безліч неочікуваних викликів. І всі нам вдалося успішно подолати. Ми провели сотні відкритих і закритих груп, індивідуальних консультацій, продумували, якими мають бути зустрічі, щоб наші клієнти залишалися та продовжували працювати. Адже заходити у свій біль непросто. На сьогодні ми маємо сотні реальних відгуків людей, які надалі залишаються під нашим крилом. Водночас кількість тих, хто потребує допомоги, невпинно зростає», – сказала Тетяна Зотова.

Ще одним результатом проєкту стали методичні рекомендації щодо втілення програми, які допоможуть іншим містам розпочати подібні ініціативи. Вони містять не тільки теоретичні відомості, а й практичні вправи, детально описану методику проведення тренінгів та очікувані результати. Також методичні рекомендації стануть основою для продовження проєкту в Києві, про що вже є підтвердження від UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення.

«У Києва як у столиці України наразі найбільший фаховий потенціал у цій сфері. UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення, зі свого боку зацікавлений у продовженні проєкту. Пілотний етап показав надзвичайно хороші результати. Тепер нам потрібно перейти до довгострокового проєкту і масштабувати його в ширшому контексті: зрозуміти об’єм, амбіції, на яку кількість людей він буде розрахований, у яких районах Києва буде реалізований, які форми роботи будуть застосовані, яка допомога є критичною, а яка буде варіативною. Також маємо напрацювати відповідь на питання, скільки потрібно такої допомоги і які для цього необхідні ресурси», – прокоментував виконувач обовʼязків керівника Програми з протидії та запобіганню гендерно зумовленому насильству UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення Костянтин Бойчук.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]